Teknisk om Méhari 4X4
Fakta: Motorstørrelse, 602 ccm, 28,5 hk. vægt 720 kg
Præstationer: 0-100 km/t 35-40 sek, topfart ca 100 km/t, benz. forbrug12-15 km/l.
Transmissionsopbygning.
Forhjulstræk med tilkobling af bageste differentiale via ekstra gearstang, en skiftestang i gulvet indkobler spær på det bageste differentiale. Yderligere en gearstang (4 skiftehåndtag i alt) kobler reduktionsgearet ind.
Herved nedgeares 1,2,3 og bakgear med 2,3 gange, hvilket giver en trækkraft på mere end bilens egenvægt. Der er med andre ord, selv med moderate omdrejninger, altid kraft nok til at flytte bilen.
Hvor meget kraft det giver kan beskrives ved at den, teoretisk hvis underlaget er til det, fuldt lastet kan klare en stigning på 73 %.
Fuldt lastet og med en trailer på 400 kg kan den klare en stigning på 58 %.
Det betyder en utrolig kontrol over bilen, både ved op og nedkørsler, hvor man ikke behøver at bruge bremserne. Efter et tvungent stop på en stejl bakke kan/bør bilen startes uden brug af kobling, alene ved at lade starteren trække motor og bil igang.
Ændringer ifht. Standardmodellen:
Méhari 4x4 har meget få komponenter til fælles med standard Méharien.
Chassiset er bygget på en helt anden måde selvom den forreste og midterste del, set fra siden, ligner det almindelige. Det er ikke lavet i presset plade, men svejset op i profiler af 2,75 -4 mm tykkelse.
Der er lavet plads til akslen til baghjulstrækket inde i chassiset.
Konstruktionen er mere vridnings slap, men til gengæld mere vibrationsmodstandsdygtigt, og langt nemmere at rette ud og svejse på, for et tilfældigt værksted.
Svingarmene er lavet i tykkere gods end de i forvejen forstærkede PO svingarme, som findes på Méhari og 2CV PO/ Armé.
Affjedring og støddæmpning er også anderledes. Det svarer til dem som kendes fra Ami super og de seneste AK´er. Affjedringen er uden interaktion. Styretøjet er fælles med AK. Dog med en anderledes bukning af styrekuglerne. Dette fordi der blev lavet specielle 14" fælge til det forstærkede Michelin X M+S 4, 14 X155 dæk. Dækket udmærker sig ved at være stærkt med groft mønster og samme rulleomkreds som det X M+S 89, 15Xx135 der ellers er leveret til Méhari. Samme rulleomkreds er vigtig når der er firhjulstræk.
Hjullejerne er foran de store AK type og der er lavet ekstra smudsafvisninger/lejetætninger både til hjullejer og svingarmslejer.
Alle affjedringsstop er også forstærkede og nu sidder gummiklodserne på svingarmene. I stedet for på chassiset
Disse ændringer betyder, at sædestiv og bagstativ også måtte ændres, bl.a andet for at give plads til AK tanken i siden. Helt en AK tank er den dog ikke, da der er svejset en ekstra kop på forneden sådan at bilen har ca 300 ml benzin at køre på hvis tanken ikke er fuld og man er på vej stejlt opad.
Alene for at kunne få benzin i tanken måtte den ene plastside ændres, men man valgte også at fjerne det nederste stykke plast som man alligevel ved off-road brug hurtigt river af på en Méhari. Længere bagtil blev der lavet plads til at der kan lægges sne kæder på hjulene.
Badekaret er naturligvis også ændret ligesom instrumentpanelet, der fik plads til omdrejningstæller og timetæller for kørsel med 4 hjulstræk.
Der er advarselslamper for nedslidte bremsebelægninger på begge aksler.
Bremserne bagtil er lig med 2cv skiverne bare med 10 mm mindre diameter. Der er brugt kalibre fra en GS og ditto klodser bare med ledninger i. Til regulering af bremsekraften er brugt samme regulator som på Ami/Accadiane. Den er dog ikke koblet lastafhængigt men brugt som en permanent regulering af skivebremsernes effekt.
Bagpanelet er ændret til Accadiane lygter og er uden det nederste plast.
Træktøjet er lavet sådan at det beskytter de bageste skiver/ differentiale.
Motorhjelmen har fået hul til reservehjulet og nedenunder er et stativ til at bære reservehjulet og søreme om ikke der er kommet en støttepind til at bære det når man vil se på motoren.
Gearkassen, hvorfra trækket til baghjulene tages ud og reduktionsgearet er indbygget er selvklart helt speciel. Den er bygget med udgangspunkt i standard 2cv dele. F.eks har de bare byttet om på det øverste 3 gears tandhjul og en ring for at få mulighed for at sende kraften ud til højre side hvor reduktionstandhjulene ligger. Det bageste kraftudtag ligger lige under nederste akse.
Både gearkasse og differentiale er bygget tættere og med udluftnings slanger der er ført højere op med henblik på kørsel i dybt vand.
Særligt udstyr i øvrigt:
Standard udstyret udefra er rørkofangere og håndtag langs bagsædet, (kofangerne er i øvigt overordentligt solidt fastgjort)
Ekstraudstyr var de omtalte 14 tommer hjul med specielt forstærkede dæk.
Det er på et meget sent tidspunkt i 2cvens liv, at der er folk hos Citroën som laver denne satsning på 2cv teknik. Den er en klar hyldest til 2CV teknikken som i sig selv giver fabelagtige terrænegenskaber. Med denne bil er der satset maksimalt på at give terræn egenskaber og praktisk anvendelse. Den findes i en ståludgave FAF type til militæret, hvori der bl.a. er Visamotor 652cc.
Det kunne godt have været den udgave der var det primære mål for projektet.
Under alle omstændigheder er jeep-typen et utrolig praktisk arbejdskøretøj, som mange små bjergbønder (og fladlandsbønder) samt mange andre kan have stor glæde af.
Undertegnede kan ihvertfald:
Denne Méhari har for 10 år siden gennemgået en omfattende renovering hos Méhari Club Cassis Min far Preben Hildebrandt som har to andre Méharier købte og hentede den selv dernede sammen med min mor. Han har altid ønsket sig den og undskyldningen for at købe den var at min mor glemte at købe en 72 års fødselsdagsgave til ham. Så kort tid efter tog de toget og tog til sydfrankrig for at køre den hjem. Det var vinter og snevejr, men det skulle jo ikke vær noget problem med en A-model som ovenikøbet har firehjulstræk... Det bliver det så alligevel når viskermotoren står af. De var forbi flere Citroenværkstder og enthusiatser på vejen hjem i forsøg på at holde viskene igang. At skifte viskermotor er normalt en ret stor omgang på en Mehari. Det kræver afmontering af kaleche, ruderamme, hængsel til ruderamme og hele instrumetbordet. På Mehari der har kørt nogle år i DK kan dette normalt ikke længere lade sig gøre og man må så varme plasten op og vdride instrumentbordet så meget at viskerarrangementet kan komme ud i motorrummet.
Venlig hilsen Ulrik